Prometni semafor

Na raskrižju i na drugom mjestu na kojem se upravlja prometom uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima (semaforima ili drugim uređajima), prometna svjetla za sudionike u prometu znače:

Crveno svjetlo

Crveno svjelo na semaforu


1) crveno svjetlo - zabranu prolaska,

Zeleno svjetlo

Zeleno svjetlo na semaforu


2) zeleno svjetlo - slobodan prolazak,

Žuto svjetlo

Žuto svjetlo na semaforu


3) žuto svjetlo - upaljeno samostalno,

znači da vozilo ne smije prijeći crtu zaustavljanja niti smije ući u raskrižje, ako se u trenutku kad se žuto svjetlo pojavi, nalazi na takvoj udaljenosti od prometnog svjetla da se može na siguran način zaustaviti.

Žuto svjetlo upaljeno istovremeno s crvenim svjetlom

Žuto svjetlo upaljeno istovremeno s crvenim svjetlom na semaforu


Žuto svjetlo upaljeno istovremeno s crvenim svjetlom

označava skoru promjenu svjetla i pojavu zelenog svjetla, ali ne mijenja zabranu prolaska koja je data crvenim svjetlom.

Žuto treperavo svjetlo

Žuto treptavo svjetlo obvezuje sve sudionike u prometu da se kreću uz povećani oprez.

Zeleno treperavo svjetlo

Zeleno treptavo svjetlo služi za upozorenje sudionika u prometu na skori prestanak slobodnog prolaska i na pojavu žutoga, odnosno crvenog svjetla.

Dopunska strelica

Dopunsko zeleno svjetlo na semaforu - desno

Dopunsko prometno svjetlo na semaforu - lijevo

Ako je uređaju za davanje znakova prometnim svjetlima za upravljanje prometom na raskrižju dodano jedno dopunsko prometno svjetlo ili više dopunskih prometnih svjetala u obliku zelene svjetleće strelice, za vrijeme dok je takvo svjetlo upaljeno, vozač može vozilom proći prometno svjetlo i krenuti u smjeru označenom zelenom svjetlećom strelicom i za vrijeme dok je upaljeno crveno ili žuto svjetlo, pri čemu mora propustiti vozila koja se kreću po cesti na koju ulazi i pješake koji prelaze preko kolnika.

Ako zeleno svjetlo na uređaju za davanje znakova prometnim svjetlima ima oblik strelice, vozač se vozilom smije kretati samo u smjeru koji pokazuje ta strelica.

Vozač koji je vozilom ušao u raskrižje na kojem se upravlja prometom uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima, može napustiti raskrižje ne čekajući da prometnim svjetlom promet bude dopušten (otvoren) u smjeru kojim namjerava produžiti kretanje, uz uvjet da propusti sve sudionike u prometu koji se kreću smjerom u kojem je promet dopušten.

Vozač ne smije vozilom ući u raskrižje iako mu je prolazak prometnim svjetlom dopušten, ako je gustoća prometa takva da se on s vozilom očito mora zaustaviti u raskrižju ili na obilježenom pješačkom prijelazu i na taj način pri promjeni prometnog svjetla ometati ili onemogućiti promet vozila koja dolaze s bočnih kolnika ili promet pješaka.

Add Comment

* Required information
5000
Captcha Image

Comments (2)

Sort By
Topic: Prometni semafor
2/5 (1)
 
Gravatar
New
Marijo
Gravatar
1
59
Feb 2018
Marijo (Split, Hrvatska) says...

Prije par dana sam vozio u smjeru istok-zapad i dođem na semafor i čekam da mi se upali lijeva zelena strelica (brza je cesta tako da postoji i posebna traka za lijevo). Kad se je upalila idem se polukružno okrenuti, i kad sam došao do pola iz smjera jug-sjever drugi je vozač imao upaljenu desnu strelicu. Kako je sjeo na sirenu taj vozać je mislio da je on bio u prednosti, a ja pak smatram da sam to bio ja, jer lijeva strelica dopušta neometano kretanje u lijevo dok pak desna nalaže da se propuste sva vozila i pješaci. Tko je zapravo imao prednost?

Gravatar
New
Ned
Gravatar
1
40
Jan 2018
First Poster
Ned (Vrbovec, Hrvatska) says...

Što ako glavna cesta ide ravno i ima odvojak za desno i zeleno je i za ravno i na tom odvojku,a na odvojku je uz zeleno svjetlo i znak krizanje s cestom s prednošcu prolaska,a iz suprotnog smjera glavnom cestom ide vozilo i skrece ulijevo,a na ovom odvojku je isto vozilo koje skrece desno,tko ima prednost.

Hvala.

 
Page 1 of 1
 
 
 

Izbornik