Parkiranje vožnjom unazad

Parkiranje vožnjom unazad 1

Uključimo desni pokazivač smjera (pokazujemo ostalim sudionicima u prometu namjeru zaustavljanja koje nije uvjetovano prometnim uvjetima) pritom prateći u unutarnji retrovizor situaciju u prometu iza sebe.
Parkiranje vožnjom unazad 2

Zaustavimo se u poziciji gdje je zadnji kraj našeg vozila uz bok vozila uz koje se parkiramo (u slučaju da smo vozilom otišli predaleko, što nije greška, upalimo sve pokazivače smjera i vratimo se do odgovarajuće pozicije gledajući kroz zadnji prozor)

Pozicija za početak parkiranja ovdje je navedena za vozilo srednje dužine, npr. Renault Clio

Upalimo sve pokazivače smjera.

Volan okrenemo udesno do kraja (krug i pol).

Obavezno preko lijevog ramena napravimo provjeru i uvjerimo se da nema vozila iza nas koje bi ometali.

Parkiranje vožnjom unazad 3

Polako krenemo otpuštajući kvačilo (spojku) i dodavajući lagani gas.

Obavezno dok vozimo unazad gledamo kroz zadnji prozor što je ujedno i osnovno gledanje i obavezno kontroliramo uvjete u desni retrovizor gdje bi trebali uočiti vozilo uz koje se parkiramo osim u slučaju da smo od njega predaleko.

Pomaknemo vozilo npr. jedan metar pa stanemo.Parkiranje vožnjom unazad 4

Prekontroliramo uvjete na cesti (ne zaboravite da vozite unazad i u slučaju da vam dolazi vozilo obavezni ste zaustaviti se i ni na koji način ga ne ometati, osim kada ste u takvoj poziciji da ste započeli izvoditi radnju, a eventualno vozilo iza vas ne može vas zaobići. Tada nastavite izvoditi radnju.

Ako smo se uvjerili da možemo sigurno skrenuti uz prvo (plavo) vozilo (udaljenost između vozila bi trebala biti ispod pola metra) nastavimo vožnju gledajući kroz zadnji prozor i kontrolirajući uvjete u lijevom retrovizoru (da nismo slučajno preblizu drugom (žutom) vozilu.

Parkiranje vožnjom unazad 5

Prilikom parkiranja važno je uskladiti rad kvačila (spojke) i gasa i kontrolirati brzinu parkiranja (na ispitu niste ograničeni vremenom). Pritom radite provjere prometnih uvjeta i nemojte se koncentrirati na samo parkiranje zaboravljajući da u prometu niste sami i da se situacija u prometu brzo mijenja. Gledati obvezno većinu vremena kroz zadnji prozor i kontrolirati udaljenost između vozila uz koje se parkiramo pomoću retrovizora.

Kad smo postavili vozilo u okomiti položaj prema parkirnom mjestu, zaustavimo vozilo, vratimo volan na taj način da su nam kotači paralelni sa karoserijom vozila (krug i pol) i nastavimo vožnju unazad sve do krajne pozicije. Pritom obavezno vodite računa o rubnom kamenu (renzolu) jer svaki doticaj sa njim je diskreditirajuća pogreška.

Parkiranje vožnjom unazad 6

Ugasimo sve pokazivače smjera.

Osiguramo vozilo od nenamjernog pokretanja.

Ne zaboravite, na ispitu imate pravo na korekciju, ukupno dva pokušaja parkiranja.


Parkiranje vožnjom unazad - video

Cijeli postupak izgleda ovako..


Najčešće pogreške kandidata

Zaborave upaliti desni pokazivač smjera (koncentriraju se samo na parkirališno mjesto).

Zaustave se preblizu desnom vozilu (smanjuju si luk skretanja).

Zauzmu krivu poziciju za parkirkiranje (najčešće odu vozilom premalo naprijed i prilikom ulaska vozilom na parkirališno mjesto izazivaju opasnu radnju ugrožavanja drugog (crvenog) vozila).

Zaborave napraviti provjeru preko lijevog ramena.

Prilikom parkiranja ne prate situaciju u retrovizorima već gledaju kroz prozor na zadnjim desnim vratima (imaju osjećaj da su preblizu vozilu).

Premalo gledaju kroz zadnji prozor (kud voziš tud gledaj !).

Ne zaustave se kad je vozilo okomito na parkirno mjesto već nastave voziti u krug.

Dotaknu ili udare u rubni kamen (renzol).

Dodajte komentar

* Obvezne informacije
10000
Primi i povuci fotke (max 3)
Captcha Image

Komentari

Još nema komentara. Budite prvi !