Mijenjanje brzina

Ručica mjenjača brzinaRučica mjenjača brzina


Papučica spojkePapučica spojke


Da bi na autu promijenili brzinu, potrebne su nam dvije stvari:

1. ručica mjenjača brzina kojom mijenjamo brzine, odnosno sistemom poluge mijenjamo odnos zupčanika u mjenjačkoj kutiji.

2. papučica spojke koju pritisnemo lijevom nogom do kraja te na taj način sistemom poluge sabijemo oprugu i fizički odvojimo motor od pogonskih kotača. Ne smijemo mijenjati brzine bez da stisnemo papučicu spojke. U protivnom zbog velikih sila koje prenosi motor na pogonske kotače preko mjenjačke kutije dolazi do oštećenja zupčanika u mjenjačkoj kutiji !

Popravak oštećene mjenjačke kutije, odnosno zupčanika i sinkrona u njoj je izuzetno skup, zato pripazite dok mijenjate brzine.

Položaj brzina

Većina standardnih vozila imaju mjenjač sa 5 brzina + hod unazad (rikverc). Novija i skuplja vozila imaju mjenjač sa 6 brzina. Na vozilima su sve brzine u standardnom položaju osim rikverca. Većina vozila imaju na gornjem dijelu ručice mjenjača dijagram položaja brzina.

N - neutral, zupčanici u mjenjačkoj kutiji su u takvom položaju da se slobodno okreću bez da se dodiruju. Mašina može raditi, a papučica spojke može biti u potpunosti dignuta.

R - rikverc, položaj mjenjača za vožnju unazad. Može biti izveden sa osiguračem ili bez njega. Osigurač nam pomaže da u vožnji ne bismo nehotice ručicu mjenjača povukli ili gurnuli prema rikvercu. Osigurač može biti izveden na način da ručicu mjenjača pritisnemo prema dolje ili je ispod ručice mjenjača prsten koji zahvatimo kažiprstom i srednjim prstom i podignemo prema gore.

1. brzina - pritisnemo papučicu spojke do kraja (do poda). Ručicu mjenjača povučemo do kraja u lijevo (osjetimo graničnik) i gurnemo je naprijed.

2.brzina - pritisnemo papučicu spojke do kraja (do poda). Ručicu mjenjača povučemo uz lijevi graničnik do kraja unazad. Nema potrebe stavljati u neutralni položaj (ler) mjenjač i tek onda u drugu brzinu.

3.brzina - pritisnemo papučicu spojke do kraja (do poda). Ručicu mjenjača lagano gurnemo prema naprijed. Opruga će sama staviti mjenjač u neutralni položaj. Iz tog položaja lagano gurnemo ručicu prema naprijed.

4. brzina - pritisnemo papučicu spojke do kraja (do poda). Ručicu mjenjača povučemo lagano i ravno do kraja unazad.

5.brzina - pritisnemo papučicu spojke do kraja (do poda). Ručicu mjenjača gurnemo lagano prema naprijed do neutralnog položaja (lera). Povučemo je do kraja udesno. Osjetimo graničnik. Uz graničnik ručicu gurnemo lagano do kraja unaprijed.

R - rikverc - da bi ručicu mjenjača stavili u rikverc vozilo obavezno mora stati. Loše je stavljati u rikverc dok još vozilo ide prema naprijed bez obzira što nije u brzini i što je papučica spojke stisnuta. Pritisnemo papučicu spojke do kraja (do poda). Zaustavimo u potpunosti vozilo. Ručicu mjenjača obavezno stavimo u neutralni položaj (ler). Iz tog položaja povučemo prsten osigurača prema gore ili gurnemo ručicu mjenjača brzina prema dolje, ako nema osigurača taj postupak ne izvodimo. Povučemo ručicu lijevo ili desno do graničnika i gurnemo ili povučemo ručicu mjenjača do kraja naprijed ili nazad zavisi od izvedbe mjenjačke kutije.

Kako mijenjamo brzine u vožnji?

Najveći i najčešći problem početnika prilikom mijenjanja brzina je da desnu ruku prekratko i premalo zadržavaju na ručici mjenjača. Desnom rukom panično pridržavaju volan, jer osjećaju veću sigurnost i bolje zadržavaju pravac vožnje. Do zadnjeg trenutka desnu ruku zadržavaju na volanu i direktno sa volana, kad je potrebno, brzim pokretom promijene brzinu i čim prije se opet prime za volan. Gube finoću pokreta i preciznost mijenjanja brzina.

Potrebno je prije promjene brzine pripremiti ruku na ručici mjenjača, nježno i sporim pokretom promijeniti brzinu, osjetiti svaki zglob u mjenjaču, dignuti papučicu spojke i tek nakon toga sporim pokretom vratiti desnu ruku na volan.

Kada promijeniti brzinu?

Najbolje je osjetiti kada je potrebno promijeniti brzinu. Auto nam daje informacije. Mi te informacije moramo čuti i osjetiti. To je zvuk i to su vibracije. Ne mijenjajte brzine na pamet.

Ako dobro ne osjećate kada je potrebno promijeniti brzinu kao pomoć vam može poslužiti i brojač okretaja motora. Okretaje motora reguliramo gasom. Gasom dajemo motoru gorivo odnosno energiju. Više gasa, više goriva, veći broj okretaja motora, veća snaga motora.

Nema pravila kada treba promijeniti brzinu. Općenito na autu sa diesel motorom na oko 2000 okretaja, a na autu sa benzinskim motorom na oko 2500 okretaja. Zavisi od stila vožnje, uzbrdice, nizbrdice, snage motora, težine vozila, potrebnog ubrzanja i drugih čimbenika. Puno je ugodnije promijeniti brzinu na nižem broju okretaja ali ne prerano, jer auto neće imati dovoljno snage za ubrzanje. Sve brzine mijenjajte na približnom broju okretaja.

Postupak mijenjanja brzina

Uvijek krećemo u prvoj brzini. Moguće je krenuti i u većini ostalih brzina, ali to nije dobro za auto. Pogledajte osnove kretanja na drugoj web stranici.

Ubrzamo vozilo gasom i pritom se povećavaju okretaji motora. Prije nego je potrebno promijeniti brzinu, stavimo ruku na ručicu mjenjača.

Pustimo gas do kraja.

Stisnemo papučicu spojke.

Stavimo ručicu mjenjača u željenu brzinu. Polako, nježno i precizno.

Dižemo papučicu spojke do momenta prijenosa sile. Zadržimo papučicu u tom momentu. Neka kod početnika traje duže. I do tri sekunde. Čim je viši stupanj prijenosa tim kraće i manje precizno moramo zadržavati papučicu. Motor ima sve manje snage "zacukati". Najčešća pogreška vozača početnika je prekratko i neprecizno zadržavanje papučice spojke u momentu prijenosa sile.

Ne dajemo gas unaprijed ! Isto tako česta pogreška vozača početnika je da daju gas unaprijed, prije nego je došlo do prijenosa sile. Bilo bi idealno kada bi dodavali gas istovremeno kada se sila koju daje motor prenosi na pogonske kotače. Ali nećete pogriješiti ako prvo dignete papučicu spojke, a tek nakon toga stisnete gas. To naravno ne vrijedi za kretanje vozilom.

Ako želimo maknemo ruku sa ručice mjenjača i primimo volan desnom rukom.

Dodajte komentar

* Obvezne informacije
10000
Primi i povuci fotke (max 3)
Captcha Image

Komentari

Još nema komentara. Budite prvi !