Prva poligonska radnja

Vožnja po pravcu unaprijed-unatrag s promjenom smjera

Prometno-tehnički element za vožnju unaprijed-unatrag s promjenom smjera za vozila B kategorije

Zahtijeva sposobnost pravilnog rada s nožnim komandama, a osobito s papučicom spojke, pravilan položaj i rad s upravljačem, gledanje iz vozila, održavanje smjera, orijentaciju i snalaženje te pravilnost izvođenja.

Izvodi se na prometnom vježbalištu prema situaciji na slici, tako da se vozilom kreće s polazne pozicije ubrzava i na određenom mjestu se zaustavlja. Unatrag se vozi označenim prostorom do startne pozicije vodeći pritom računa da vozilo ne smije izlaziti iz označenog prostora i da ne smije dodirivati čunjeve. Vožnja se obavlja uz korištenje vozačkih ogledala i gledanjem preko ramena. Svaki dodir s čunjem smatra se diskreditirajućom pogreškom i kandidat nema mogućnost ponovnog ponavljanja radnje. Radnja se izvodi bez zaustavljanja vozila najviše u dva pokušaja, osim ako je riječ o diskreditirajućoj pogrešci.

Postupak izvođenja radnje "Vožnja po pravcu unaprijed - unatrag s promjenom smjera"

Prva poligonska radnja

Zauzmemo položaj za izvođenje radnje. Postavimo vozilo u startnu poziciju.

To možete napraviti samostalno, uz upute instruktora vožnje ili vam vozilo na startnu poziciju može postaviti instruktor vožnje. Osobno najčešće koristim ovu drugu mogućnost gdje kandidat postavi vozilo na startnu poziciju uz moje upute, jer ispit još nije počeo, a nije zgodno da kandidat slučajno dotaktne ili sruši čunj pred ispitivačem.

U vozilu ste prilikom izvođenja radnje sami. Ispitivač i instruktor vožnje su ispred vozila i promatraju izvođenje radnje. Često ispitivač traži da malo spustite prozor na vozačevim vratima zbog olakšane komunikacije. Ispitivač vam daje uputu: "Kad ste spremni možete krenuti sa izvođenjem radnje".

Prije nego krenete dužni ste uključiti lijevi pokazivač smjera (žmigavac) i napraviti lijevu provjeru. Zašto ? Zato jer izvodimo osnovnu radnju u prometu uključivanje i isključivanje iz prometa kao što ćemo to kasnije raditi i u prometu na javnij cesti. Kandidat zapravo izvođenjem radnje pokazuje da je spreman uključiti se u promet na javnoj cesti.

Krečete naravno prvom brzinom ali ste dužni prilikom vožnje unaprijed prebaciti i u drugu brzinu.

 

Prva poligonska radnja

Prije nego se zaustavite dužni ste uključiti desni pokazivač smjera (žmigavac) i napraviti desnu provjeru.

Zaustavite se vozilom prije označene zaustavne crte odnosno čunjeva.

Ali nikako uz desnu punu crtu, jer bi prilikom vožnje unatrag mogli prednjim desnim kotačem nagaziti na punu crtu što nije diskreditirajuća pogreška na ispitu (imate još jedan pokušaj).

Moja preporuka je da se vozilom zaustavite bliže lijevoj isprekidanoj crti. Imate pravo na to, a smanjujete rizik i kasnije si olakšavate prolazak kroz čunjeve.

 

Prva poligonska radnja

Nakon što ste se zaustavili uključite sve pokazivače smjera.

Mjenjač stavite u položaj za vožnju unazad.

Volan okrenete za približno četvtinu kruga ulijevo (neki instruktori vožnje uče za pola kruga, što nije greška).

Krenite vozilom i gledajte većinom u lijevi i desni vanjski retrovizor. U ovom slučaju unutarnji retrovizor nema veliku pomoć, već može samo odmoći, a preko desnog ramena gledajte povremeno kroz zadnje staklo zbog same sigurnosti.

 

Prva poligonska radnja

Vozite ulijevo sve dok u lijevom i desnom vanjskom retrovizoru ne vidite istu udaljenost od čunjeva.

Nakon toga izravnate kotače te se još približite čunjevima.

Kad ste vozilom skoro ušli u lijevu traku okrenite volan udesno po potrebi da bi u nastavku mogli kroz čunjeve proći ravno. Ako je sve u redu trebalo bi biti dovoljno četvrtina kruga udesno.

 

Prva poligonska radnja

Prođite kroz čunjeve ravno pritom pazeći da ne dotaknete ili srušite čunj, jer to je odmah diskreditirajuća pogreška. Veoma je bitno da prilikom prolaska kroz čunjeve vozilo bude ravno odnosno da zadnji kraj bude blago ukošen udesno, jer u protivnom nećete moći izravnati na vrijeme vozilo (zbog čunjeva) i nagaziti ćete prednjim ili zadnjim lijevim kotačem na lijevu punu crtu.

Ne zaboravite da prilikom vožnje unazad vozilo ne smije ni u jednom trenutku stati, ali ako primjetite da ćete dotaknuti ili udariti čunj obavezno stanite, jer u tom slučaju imate pravo na još jedan pokušaj. Naravno, morate ponovno krenuti sa startne pozicije.

 

Prva poligonska radnja

Čim ste se oslobodili čunjeva okrenite volan za četvtinu kruga udesno i čekajte da vam se u lijevom vanjskom retrovizoru ukaže lijevi čunj. Nastavite vožnju na taj način da održavate razmak između vozila i čunja od otprilike 40-50 cm gledajući u lijevi vanjski retrovizor.

Kad više u lijevom vanjskom retrovizoru ne vidite lijevi čunj pogledajte ispred sebe i orijentirajte se da li ste došli u desnu traku i po potrebi oštrije zaokrenite volanom ulijevo da se izravnate u traci i da pritom prođete kroz sredinu između čunjeva.

 

Prva poligonska radnja

Čim ste se uvjerili da prolazite ravno i kroz sredinu između čunjeva obavezno gledajte, do samog stajanja, unazad zbog same sigurnosti, a i ispitivač vas gleda.

Zaustavite se na poziciji sa koje ste krenuli, ugasite sve pokazivače smjera (žmigavce) i osigurajte vozilo od nenamjernog kretanja.

Ispitivač će doći do vas i dati vam ocjenu.

Ne zaboravite, na prometnom vježbalištu je diskreditirajuća pogreška i ako ne kontrolirate vozilo, odnosno ako vam se vozilo tri puta ugasi.

 

Prva poligonska radnja

Najčešće pogreške kandidata

- ne približe se vozilom središnjoj isprekidanoj crti

- ne koriste, za vožnju unazad, dovoljno vanjske retrovizore ili ih krivo podese

- ne znaju na koju stranu treba okrenuti volan prilikom vožnje unazad

- misle da će proći kroz čunjeve i udaraju u njih (rijetko se zaustave ispred čunja)

- prilikom vožnje unazad lijevim prednjim kotačem gaze punu crtu neposredno iza prvih čunjeva

- prilikom vožnje unazad, a prije zadnjih čunjeva, ne prate lijevi čunj već desni pa kotačem prelaze na desnu punu crtu

Dodajte komentar

* Obvezne informacije
10000
Primi i povuci fotke (max 3)
Captcha Image

Komentari

Još nema komentara. Budite prvi !