Parkiranje vožnjom unaprijed lijevo

Parkiranje vožnjom_unaprijed_lijevo 1

Uključimo lijevi pokazivač smjera (pokazujemo ostalim sudionicima u prometu namjeru skretanja ulijevo, odnosno parkiranja, pritom prateći u unutarnji retrovizor situaciju u prometu iza sebe.
Parkiranje vožnjom_unaprijed_lijevo 2

Zaustavimo se u poziciji gdje je vozač kod prvog lijevog kraja vozila uz koje se parkiramo (u slučaju da smo vozilom otišli predaleko, što nije greška, upalimo sve pokazivače smjera i vratimo se do odgovarajuće pozicije gledajući kroz zadnji prozor).

Pozicija za početak parkiranja ovdje je navedena za vozilo srednje dužine, npr.  Renault Clio

Volan okrenemo ulijevo do kraja (krug i pol).

Obavezno preko lijevog ramena napravimo provjeru i uvjerimo se da nema vozila iza nas koje bi ometali.Parkiranje vožnjom_unaprijed_lijevo 3

Polako krenemo otpuštajući kvačilo (spojku) i dodavajući lagani gas.

Obavezno dok vozimo unaprijed lijevo kontroliramo uvjete u prometu. Bez obzira na našu prednost prilikom parkiranja vožnjom unaprijed često nas druga vozila zaobilaze.

Parkiranje vožnjom_unaprijed_lijevo 4

Ako smo se uvjerili da možemo sigurno skrenuti ulazimo u parkirno mjesto vodeči računa o udaljenosti našeg prednjeg desnog kraja vozila prema desnom (plavom) vozilu.

Da bi nam naše vozilo došlo na sredinu parkirališnog mjesta potrebno je jedno kratko vrijeme pratiti našim prednjim desnim krajem vozila desno vozilo i ravnati volan, odnosno kotače, prema sredini parkirnog mjesta.
Parkiranje vožnjom_unaprijed_lijevo 5

Prilikom parkiranja važno je uskladiti rad kvačila (spojke) i gasa i kontrolirati brzinu parkiranja (na ispitu niste ograničeni vremenom). Pritom radite provjere prometnih uvjeta i nemojte se koncentrirati na samo parkiranje zaboravljajući da u prometu niste sami i da se situacija u prometu brzo mijenja.

Kad smo postavili vozilo u okomiti položaj prema parkirnom mjestu vodite računa o rubnom kamenu (renzolu) jer svaki doticaj sa njim je diskreditirajuća pogreška. Ugasite žmigavac. Osigurajte vozilo.

Parkiranje vožnjom_unaprijed_lijevo 6

Cijeli postupak izgleda ovako..Najčešće pogreške kandidata

Zaborave upaliti lijevi pokazivač smjera (koncentriraju se samo na parkirališno mjesto).

Ne zaustave se prije ulaska na parkirno mjesto (nije greška ali preporuča se).

Ulaze prevelikom brzinom u parkirališno mjesto.

Zauzmu krivu poziciju za parkiranje (najčašće započnu ulaziti na parkirno mjesto prerano pa zbog toga ne mogu postići okomicu parkiranja ili im zasmeta lijevi auto ili se sparkiraju preblizu njega).

Zaborave napraviti provjeru preko lijevog ramena.

Dotaknu ili udare u rubni kamen (renzol).

Add Comment

* Required information
5000
Captcha Image

Comments (0)

No comments yet. Be the first!

Izbornik